Gebouw

 

Perron 07 is gevestigd in een monumentaal schoolgebouw uit 1880 in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Het pand is in 2014 geheel gerenoveerd: vormgegeven en ingericht op basis van de Sporen pedagogiek in samenwerking met Barten van Elden, ontwerper en beeldend kunstenaar.

 

Perron 07 heeft meer vierkante meters dan wettelijk verplicht. Naast de royaal opgezette vijf perrons (groepsruimten),  zijn er op iedere verdieping diverse extra ruimten die uitnodigen tot specifieke activiteiten. Perron 07 heeft drie verdiepingen: begane grond voor de allerjongsten, de eerste verdieping voor de peuters en de tweede verdieping voor de driejarigen. Alle groepsruimten zijn heel divers en specifiek ingericht voor de leeftijdsgroep.

 

Begane grond

De ruime hoge entree van Perron 07 met gekleurde oude granitovloer en piano doet niet vermoeden dat dit de entree is voor de allerjongste kinderen. Het is een plek waar ouders, kinderen en het team elkaar ontmoeten, waar wordt gedanst, gerend, gesprongen, gespeeld en samen gezongen.

 

De gemeenschappelijke eetkeuken is keuken en eetruimte voor alle kinderen. Dagelijks wordt er vegetarisch biologisch met en voor de kinderen gekookt. Vanuit de keuken kom je door de openslaande deuren naar de tuin. Deze ruimte grenst aan de entree en door middel van de openslaande deuren kan er één grote ruimte gemaakt worden. En wordt dan gebruikt als grote gemeenschapsruimte voor ouderbijeenkomsten, feesten en vieringen.

 

Aan de achterkant over de hele breedte van het pand ligt de zonnige ommuurde tuin. Er is een plek voor baby buitenbedjes, een plek voor samen eten, ruimte voor buiten atelier-werk, een kruiden-, en bloementuin, fruitbomen, verstopplekjes, paadjes voor fietsjes, grasveldje voor rollen, rennen, ballen en een royale zandbak .

 

De wintertuin/atelier is een aan de tuin grenzende ruimte: een overgangsgebied tussen binnen en buiten waar bloemen en planten gekweekt worden. Ook in de winter hangt hier een sfeer van buiten. Er wordt gewerkt door groepjes kinderen van alle perrons met hout, aarde en water zonder de nadelen van het winterweer.

 

De ouderkamer is een specifieke plek grenzend aan de baby- en dreumesgroep (perron 0 en 1), waar ouders en kinderen ontvangen worden. Ouders en de jongste kinderen hebben hier tijd en ruimte om de overgang te maken tussen thuis en kindercentrum en andersom. Groepjes kinderen maken ook gebruik van deze ruimte met fijne bank, kleed, kussens en zacht licht. Ouders kunnen hier zoveel zij willen dichtbij hun baby blijven en borstvoeding geven buiten de groepsruimte zelf.  Deze ouder/babyruimte is door middel van glazen schuifdeuren verbonden met de eetkeuken.

 

Monumentaal trappenhuis:

De overloop tussen de begane grond en 1e verdieping is de centrale bouwplaats: deze plek is een half ronde ruimte, hoge ramen met uitzicht op het gehele trappenhuis. Deze plek met planken, blokken, stofjes en buizen wordt afgesloten, door middel van hekken van staal en glas, zodat groepjes kinderen hier veilig en geconcentreerd met elkaar kunnen spelen/werken en de bouwwerken kunnen blijven staan zodat er aan doorgewerkt en mee doorgespeeld kan worden.

 

Eerste verdieping

Het atelier van de eerste verdieping ligt naast de ingang van de twee peutergroepen. In het atelier staat een grote werktafel, lichttafel, watertrog, overheadprojector, vele materialen zoals klei, verf en een keur aan (kosteloze) materialen zoals stenen, lappen, schelpen. De atelierista of de perronista’s werken daar geconcentreerd met groepjes kinderen. De documentatie aan de wanden maakt zichtbaar waar de kinderen mee bezig zijn en wat zij maken.

 

De gang tussen de twee perrons is specifiek ingericht als speelruimte voor de twee groepen van anderhalf tot driejarigen. Er is een boekenkast en leesplekjes, er zijn verkleedkleren en spiegels, muziekinstallatie en een fijne bank voor de ochtendkoffie van de ouders. Deze gezamenlijke speelruimte staat door een ‘kinderdeurtje’ in verbinding met perron 2 en vanuit hier heb je goed zicht op de beide groepsruimtes. Er is een open toegang tot de waterspeelplaats. Op de deuren en wanden is zichtbaar wie er in de perrons zijn en waar zij mee bezig zijn.

 

De waterspeelplaats is een vriendelijk betegelde ruimte met gietvloer en waterputje, een grote watertrog met interessante kranen en spiegels, een zandtafel en vele materialen zoals vergieten, trechters en emmertjes. Hier zijn ook de wc-tjes en de verschoonplek. Deze waterspeelplaats is altijd vrijelijk toegankelijk voor groepjes kinderen van beide groepen van deze etage.

 

Tweede verdieping

De tweede verdieping biedt plaats aan een groep voor drie- tot vierjarigen: perron 4. In tegenstelling tot de andere verdiepingen bestaat deze verdieping over een grote open ruimte met een spectaculair uitzicht over de stad. Er is een vrij toegankelijke waterspeelplaats en een gezellige keukenhoek. Op de zolder is ook een lichte extra ruimte aan de tuinzijde, die gebruikt wordt als atelier voor het werken met de kinderen van perron 4, documentatieruimte voor het team en de thuisbasis is voor de atelierista van Perron 07. Aan de straatzijde is het kantoor van de zakelijk leider van Perron 07

 

Spoor langs alle perrons

De kinderen volgen een spoor langs de vijf perrons: ze beginnen als baby op de begane grond op perron 0 en vervolgens gaan ze naar perron 1, 2, 3 om tenslotte te eindigen op de zolder van perron 4. Alle kinderen profiteren zo van de diverse kwaliteiten van alle ruimtes van Perron 07.

Perron 07 

Roggeveenstraat 2 

2518 TP Den Haag 

070 820 9650 

info@perron07.nl